Tjänster

Blå lådan som koncept

Blå Lådan Logo

Utbildningar / Konsultuppdrag / Fysiska lådor som Blå Lådan kan tillhandahålla.

I arvsfondsprojektet Blå lådan har vi genom upplevelsebaserat lärande tillsammans med målgruppen tagit fram en palett av verktyg, material och metoder som kan paketeras på olika sätt beroende på behov, förutsättningar och önskemål. Vi anpassar konceptet utifrån, plats, målgrupp, budget och behov. Allt ifrån event-aktiviteter och inspirationsworkshops till fysiska exkursionspaket eller interaktiva utställningar. Nedan finner du några befintliga delar, men konceptet är väldigt flexibelt och formas utifrån vad mottagaren önskar.

Låter det intressant? Hör gärna av er till oss: info@blaladan.se

Läs om vår verksamhet hos SLU-Centrum för naturvägledning här (länk – artikel ”Naturvägledaren” juni 2021)

Olika alternativ

Nedan finner ni ett urval av existerande ”Blå lådor”

Upptäckar-ryggsäcken

Blå lådans ryggsäck är fylld med verktyg och inspiration för att själv utforska naturen med alla dina sinnen och anpassas efter plats, behov och önskemål. Ryggsäcken ingår i ett paket med utbildning och inspiration kring hur en kan använda dess innehåll.

Konceptet finns idag hos särskolor, LSS-verksamheter och för utlåning på Naturcenter.

Aktivitetsstationer

Upplev vattnet och dess miljö på plats i naturen med våra aktivitetsstationer och spel. Blå lådan har bland annat skapat aktivitetsstationer längst med Bjeverödsdammarna i Fulltofta Naturområde.

Läs mer om stationerna här (länk)

Blå boxen

Välkommen under ytan! Ibland behöver en bara ta en liten paus. I vår blå box kan du koppla av och bara vara en stund. Glöm rum och tid i vårt lugna och mysiga rum. Ligg i de mjuka saccosäckarna och slappna av medan du upplever hur näckrosorna svajar i åns flöde eller hur solstrålarna bryter vattenytan ovanför dig. Samtidigt har du möjlighet att krama en gosig bläckfisk, gädda och andra havsdjur. Med hjälp av film, ljuskällor och andra sinnliga redskap skapar vi ett lugn oas i stöket!

Blå boxen var ett väldigt uppskattat inslag i barnlandet på Malmöfestivalen 2019, men har även varit en del av utställningar på både skolor och Naturcenter.

Boxen är väldigt flexibel i storlek, form och innehåll beroende på förutsättningar, behov och önskemål.

Vi äR skrotsamlare

Tillsammans med VirutalRehabArt4helath har Blå lådan tagit fram en interaktiv VR-upplevelse som ska vara enkel för alla som vill att uppleva. Till tonerna av Skrotorkestern, som tonsatt spelet, får deltagaren hjälpa till och städa upp i naturen.

Spelet ingår idag bland annat i workshop som förberedelse och inspiration till skräp-exkursion IRL i naturen. Tillsammans gör vi världen grönare och ljusare!

Läs mer om spelet här (länk)

Arvsfondsprojektet Sinnesbad

I arvsfondsprojektet Sinnesbad i natur- och kulturmiljöer (2021-2023) vill vi öka inkluderingen och den kognitiva tillgängligheten i utvalda natur- och kulturområden. Målet med projektet är att utbilda naturvägledare med funktionsvariationer i att utifrån sina egna förutsättningar och förmågor, via kognitivt tillgängliga och upplevelsebaserade natur- och kulturguidningar, vägleda andra personer från målgruppen, men även andra grupper. 

Läs mer här (länk)

Nedan ser du bilder från event och utställningar Blå lådan anordnat och skapat under åren. Vi anpassar tillgängliga och lustfyllda aktiviteter och utställningar efter olika önskemål och förutsättningar.