Tips på andra verktyg, aktörer och användbara länkar

Nedan listar vi tips på bra och roliga aktörer och webbsidor kring vatten, natur och pedagogiska verktyg:

Baltic Sea Media Project har gett ut filmer med tillhörande studiematerial för att skapa medvetenhet och ett brett engagemang kring både hoten och möjligheterna havet står inför. Det är ett medieprojekt under ledning av journalisten Folke Rydén och fotografen och filmaren Mattias Klum. Under tio år kommer de producera fem dokumentärer och två naturfilmer som du hittar HÄR (länk)

Barnens Hav är ett ämnesövergripande läromedel för årskurs 1-6 om allt som gömmer sig i det stora blå som är skapat av Naturskyddsföreningen. Deras material hittar du HÄR (länk)

Bland vattenfisar och virvelmarkar i Vattenriket är en liten skrift om vanliga småkryp i vattendrag. Här hittar du svar på hur en mussla äter, om vattenfisen verkligen fiser, hur en vattenskorpion andas, hur en gravid vattengråsugga ser ut och andra roliga och spännande saker. Skriften kan du ladda ner på Vattenrikets hemsida HÄR (länk)

Bli målmedveten är ett digitalt verktyg som lär dig lite mer om de 17 Globala målen. Svara på frågor om ditt liv och dina värderingar, för att sedan få en personlig att-göra-lista med konkreta tips på vad just du kan göra för att bidra. Gör testet HÄR (länk)

Centrum för naturvägledning (SLU) skriver om tillgänglig naturvägledning på sin hemsida. Naturvägledning är en betydelsefull del i arbetet med att tillgängliggöra natur- och kulturområden, så att så många människor som möjligt ska kunna ta del av dem. Läs mer HÄR (länk)

Fiskvandringsspelet har utvecklats som del av projektet Vattendetektiver. Spelet kan spelas på många olika sätt och med olika målgrupper. Spelet syftar på at öka kunskap kring biologin i våra vattendrag och fiskvandring i synnerlighet. Spelet hittar du HÄR (länk)

Friluftsliv är något enkelt och okomplicerat som kort och gott innebär att vara utomhus i naturen. Ibland kan man stöta på krångliga ord på kartor och skyltar. Vad betyder led, våtmark, eldstad och att lämna företräde? Stiftelsen Skånska Landskaps ordlista på enkel svenska förklarar och den hittar du HÄR (länk)

Kusträddarna! är Håll Sverige Rents klubb för skräpplockare och miljöhjältar. Tillsammans hindrar vi skräp från att hamna i havet, en påse i taget. Gå med nedan och berätta var du tänker plocka HÄR (länk)

Natur i fokus är konsulter som vill öka kunskapen och engagemanget för våra åar och våtmarker genom att bland annat åka ut på en guidad exkursion. De har även tagit fram en hel del roligt och intressant pedagogiskt material som du hittar HÄR (länk)

Livet i havet är en digital fälthandbok (som även kan laddas ner som en app) om växter och djur i svenska havsområden som är väldigt bra för att hitta information am olika arter. Du hittar den HÄR (länk)

Lära utomhus är en bok med idéer, tips och vägledning i hur man kan arbeta med inlärning utomhus. För vuxna med intellektuella eller psykiska funktionshinder – handbok riktad till brukare, personal och anhöriga. Boken hittar du HÄR (länk)

Plaster i havet är en film från Universum i Göteborg och lär oss mer om hur det vi gör på land påverkar haven och vad vi kan göra åt det! Filmen hittar ni HÄR (länk)

Skogen i Skolan har utvecklat mängder av övningar inom olika ämnesområden, anpassade för olika nivåer och för inomhus- och utomhusbruk. Deras övningar hittar du HÄR (länk)

Skräplabbet är ett roligt kunskapslabb om nedskräpning. Här får ni lära er allt om skräpets konsekvenser för naturen och havet, men också om hur skräpet kan förvandlas till något bra. Hitta hemsidan HÄR (länk)

Uppgiftsbanken är organisationen WWF:s tips-sida för pedagogiska övningar på olika hållbarhetstema. En kan bland annat läsa om hur du kan mäta en blåmussla eller bygga din egen biosfär. Sidan hittar du HÄR (länk)

Upptäck sötvattenmiljöer som en riktig biolog är ett inspirationsmaterial för att barn och vuxna tillsammans kan lära sig mer om sötvattenmiljöer. Naturskolan Uttern i västra Nyland (Finland) presenterar fem filmklipp som inspirerar till att upptäcka åar och sjöar och göra egna utforskningar i sötvatten. Du hittar filmerna HÄR (länk)

Vattenmannen och speed är ett tv-program från UR med 8 avsnitt om vatten och främst havet(Östersjön). De tar upp teman så som vattnets former, vem städar havet?, hajar i Sverige, vågkraft, utfiskning, marinarkeologi, bottendöd och vattnets kretslopp. Se programmet HÄR (länk)

Vattenkikaren skall inspirera lärare, elever och enskilda till upplevelser och upptäckter i och nära havet. Du finner tips om studier och försök samt fakta om organismer och fenomen i havet på denna hemsida som du hittar HÄR (länk)

Vattenpaketet är ett informationsmaterial kring vattenfrågor som kan användas i samband med Världsvattendagen, liksom vid annat arbete rörande vattenfrågor. Det är organisationen Svenska Hydrologiska Rådet som skapat materialet och du hittar det HÄR (länk)

Vattenskolan är en sida med tips från Svenskt Vatten och riktar sig främst till elever och lärare i årskurs 4 – 6. På denna sidan kan en bland annat lära sig mer om vattnets kretslopp genom att följa med grodan Kai på en resa i vattensystemet. Denna resa med mera hittar du HÄR (länk)